Szolgáltatásaink

Tanácsadás – design driven kampányok

Civil és for profit ügyfeleinknek egyaránt vállalunk service design eszköztárat használva kommunikációs stratégia építést, kampánytervezést és kampány kialakítást, menedzselést.

Valljuk, hogy ügyfél fókuszú szemlélet nem csak a profitorientált szervezetek sajátja kell, hogy legyen. A nonprofit szervezetek szolgáltatásait is erősíteni kell annak érdekében, hogy erős aktivista bázis és elkötelezett adományozói közösség épülhessen fel.

A folyamatosan változó tartalomfogyasztási szokások, és a rendkívül megnövekedett médiazaj nagy kihívást állít a tartalom előállítóknak, kampány tervezőknek. Már a kiemelkedően izgalmas társadalmi, környezetei ügyek mentén is nehezen lehet mozgósítani, aktivizálni. Service design alapú kommunikáció tervezéssel a célközönség igényeit, témához való viszonyát, médiafogyasztási preferenciáit vesszük alapul, mérjük fel és ügyfeleink üzeneteire ez alapján építjük fel a kampány struktúrát. A kampányainkban erős szerepet kapnak a vizuális, videós tartalmak és a digitális marketing eszközrendszere.

Mit csinálunk?

A design folyamat során felmérjük a célközönséget és personákat alkotunk: feltárjuk a personák igényeit, elvárásait, problémáit és szervezettel való kapcsolatát. A megismert találkozási pontokon, a feltárt igények alapján készítünk personára szabott kampánytervet. Igény szerint a kampányok implementálását, mérését és értékelését is elvégezzük.

Eredmények

A Közös Alapon, közösségi alapítvány ernyőszervezet csapatának segítettünk nagy adományozói kampány és szolgáltatási rendszer kivitelezésében, illetve aktivista kampány kitalálásában és a marketing stratégia implementálásában.

SD workshop (facilitálás)

Az igazán hatékony probléma megoldást tapasztalataink szerint csak a megbízóinkkal közösen tudunk elérni, együtt munkával. Ennek terepét adják az általunk szervezett workshopot, melyen intenzív együtt munkával születnek meg az eredmények.

Mit csinálunk?

Egy-egy probléma feltárásához, megértéséhez és a megoldások megtalálásához szervezetre szabott workshopokat tartunk. Facilitátoraink segítségével a szervezettel közösen, együtt dolgozunk. Az alkalmazott módszereket bemutatjuk, melyek így elsajátíthatók és tovább vihetők lesznek a szervezetben.

Eredmények

  • A megismert problémákra egyedi megoldásrendszer hozunk.
  • Márka üzenet meghatározás
  • Célcsoport definiálás

Részvételi fotó-, és filmkészítés

A gyerekfoglalkozásokra épülő programunkban a gyerekek saját világa, környezete és azokhoz kapcsolódó élményeik, problémáik jelentik a kiindulópontot. A meglévő filmkészítői és fotós ismereteik mellett a közösségi médiaszokásaikra építve dolgozunk együtt médiaszegénységben élő gyerekekkel. A riport jellegű, önreflektív film és fotó készítés lehetőséget ad arra, hogy olyan öntörvényű és érvényes állításokat, érzéseket fogalmazzunk meg a gyerekekkel közösen, amik tőlük erednek, amiket magukénak érezhetnek.

Mit csinálunk?

A film és a fotó kifejezőeszközeivel hozunk létre olyan mozgóképi alkotásokat, amik helyi, személyes történeteket, a gyerekekre nézve érvényes állításokat tesznek átélhetőbbé.

Eredmények

Öt éve dolgozunk együtt oktatási programokban, kampányokban és képzésekben olyan szervezetekkel, mint a szegedi Motiváció Egyesület, az Igazgyöngy Alapítvány, a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány, a Bagázs Egyesület, a pécsi Számá Dă Noj! – Vigyázz Reánk! Egyesület. Programjainkat többek között a Tempus Közalapítvány, a Norvég Civil Támogatási Alap, a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatták.

Design driven video – módszertan és gyártás

Meggyőződésünk, hogy egy videó gyártásakor nemcsak azoknak az igényei fontosak, akiknek az ügyéről szól a videó, hanem azoké is, akiknek szól.

Mit csinálunk?

A service design eszközeivel modellezzük, hogy mi a leghatásosabb módja az a téma kommunikációjának, és feltérképezzük, hogy a célcsoportjaink miként viszonyulnak az adott témához. Az így nyert tudásra támaszkodva tervezzük ki a videó tartalmát.

Az ügyfelekkel való együttműködésünk egyik speciális módja az, amikor maga az ügyfél is részt vesz a videó szerkesztésében, és így olyan anyagok születnek, amik valóban megfelelnek az igényeinek, ugyanakkor arra is ügyelünk, hogy az anyag formailag megfeleljen a szükséges elvárásoknak.

Eredmények

Service design tervezőmunka előzte meg a Közös Alapon program kampányát, ameélyben önkénteseket toborztunk az egész országból.

Az ügyfél aktív bevonásával készült el a SEEDS programot bemutató videósorozatunk, a programot az Erste Bank, az IFUA Nonprofit Partners és a Simpact jegyezte.

Video production

Számunkra videógyártásban az empátia, a személyes kapcsolat legalább olyan fontos szerepet játszik, mint az, hogy kívülről, a néző szemszögéből tudjunk ránézni a témánkra. Stábunk erőssége az, hogy jól együtt tud működni azokkal, akik társadalmi változásokért, jó ügyekért dolgoznak. És közben azt is követjük, hogy a videózás formanyelve miként fejlődik, változik, és hogyan érhető el a legjobb hatás, miként tudunk komplex élményt átadni.

Mit csinálunk?

Személyes kapcsolatépítéssel, és az ügyféllel való közös gondolkodás révén olyan videókat tervezünk, amelyek élményszerűen adnak át társadalmi üzeneteket.

Eredmények

A ZPOK az elmúlt 10 évben több mint harminc civil szervezettel dolgozott együtt társadalmi célú kampányvideókon, itthon és külföldön, mint például Greenpeace Magyarország, Tempus Közalapítvány, Magyar Kerékpáros Klub, Pressley Ridge Magyarország Alapítvány, Unruhe Stiftung [Ausztria], Utcáról Lakásba Egyesület, Van Esély Alapítvány.

3 éven ét követtük, és dokumentumfilmben dolgoztuk fel a lakhatási szegénységgel foglalkozó A Város Mindenkié csoport munkáját, amit a öt európai ország televíziói mutattak be, például az ARTE televízió Németországban és Franciaországban.

Kampányoldalt és videósorozatot készítettünk a Világbank megrendelésére kelet-európai országok roma kisebbségeinek a helyzetéről